OPH-slangisanakirja ym.

Ymmärrä oopeehoota!

Taustaksi
Slangi – jonkin pienryhmän ”sosiaalinen murre”, joka poikkeaa yleiskielestä sanastoltaan ja tyyliltään. Myös joidenkin ammattialojen kieltä kutsutaan usein slangiksi, mutta oikeampi nimitys olisi jargon. Kielikuvien eli metaforien käyttö ei tavallisesti kuulu slangiin, mutta kiertoilmaukset ovat yleisiä.

Jargon – jonkin ryhmän tai yhteisön ammatti- tai erikoiskieli. Jargon voi tarkoittaa myös sekavaa tai jokeltavaa puhetta, josta on vaikeaa saada selvää. Erikoiskielenä jargon helpottaa asiantuntijoiden keskinäistä viestintää, kun pitkät ja hankalat termit voidaan korvata lyhyemmillä mutta alan piirissä silti täsmällisillä vastineilla.

Hymiö – ”todellisten tunteiden tulkki”. Hymiöt ovat kuvia, joilla kuvataan tunnetta, kun sanat eivät riitä sitä kertomaan…

Hmm?

Jos yleinen koulusanasto ei kaikilta osin ota avautuakseen, opiskele lisää täältä >>
Jos matkailualan snobbailut menevät yli hilseen, ota sanat haltuun täältä >>

Sanakirjoja

Opetushallinnon sanasto (suomi, englanti, ruotsi) >>
OPH käännössuosituksia >>

Kotus – iso suomen kielioppi >>
Urbaanisanakirja >>
Hymiö-sanakirja >>

… ja ”uusia” sanoja ja käsitteitä syntyy koko ajan:
Sanapoimintoja vuodelta 2013 >>
Sanapoimintoja vuodelta 2014 >>

Surffaa myös näitä

Business Insider on tehnyt listan nettisivustoista, joista voi oppiakin jotain. Koko lista on nähtävissä täällä >>

Digital Photography School >> opettaa kävijöilleen digitaalisen valokuvauksen saloja. Sivustosta hyötyvät paitsi aloittelijat myös jo pidempään valokuvausta harrastaneet henkilöt. Neuvoa voi kysyä myös keskustelupalstalta.

Duolingon >> avulla voi harjoitella kielitaitoaan ilmaiseksi. Tarjolla on muun muassa espanjan, ranskan ja saksan kursseja.

Fast Company’s 30-Second MBA -sivustolla >> on lyhyitä videoklippejä, joiden tarkoituksena on opastaa katsojiaan bisnesmaailman oppeihin. Videoilla vinkkejä antavat yritysjohtajat.

Investopedia >> kertoo kaiken, minkä olet halunnut tietää sijoittamisesta, markkinoista ja henkilökohtaisesta taloudenpidosta.

Lumosityn >> avulla netinkäyttäjä voi testata omaa muistiaan ja keskittymiskykyään. Sivustolla voi myös suunnitella oman harjoitteluohjelman, joka auttaa parantamaan näitä ominaisuuksia ja seuraamaan omaa kehitystä.